Θα καταφέρουν οι Τούρκοι να αρπάξουν από την Κύπρο το κοίτασμα του 1 τρισ.€; Και εάν ναι, τι θα κάνει η Ελλάδα;

Επάνω στο τεράστιο κοίτασμα των  έως και 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ «έκατσε» το Γιαβούζ, εισερχόμενο στο τεμάχιο 7στο οποίο όπως ανακοίνωσε η ίδια η Τουρκία θα «τρυπήσει» στις 7 Οκτωβρίου.

Το  βάθος της θάλασσας στην περιοχή είναι στα 2.600 μέτρα, με το Yavuz οριακά να έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση.

Εάν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη συνδρομή “υπεργολάβων”, έστω και τρίτης κατηγορίας από το Αζερμπαϊτζάν, τότε ίσως να μπορέσει να κάνει… μια τρύπα στην περιοχή που εκτιμάται ότι υπάρχει το κοίτασμα.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Η Τουρκία χρειάζεται τη συνδρομή δυτικών εταιριών για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα.

Επ΄αυτού ο ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Χαράλαμπος Έλληνας, στην Εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και Κάτι»,  είπε πως:

«Όταν λέμε εμείς ότι αυτή η θέση της Τουρκίας κάνει αδύνατη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν μας βοηθά. Χωρίς λύση, αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει.

Σε αυτά τα σημεία που κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, οι πιθανότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων είναι χαμηλές. Αν όμως κάνει ανακάλυψη, αυτό θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα».

Βέβαια το μέγα ερώτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εάν οι Τούρκοι καταφέρουν τελικά να φτάσουν σε βάθος και αποκτήσουν «επαφή» με το κοίτασμα και αρχίσουν την εκμετάλλευσή του τι θα πράξει η Ελλάδα;

Θα βλέπει αμέτοχη την Τουρκία να κλέβει τον φυσικό πλούτο της Κύπρου καταφεύγοντας στα γνωστά «διαβήματα» και εκκλήσεις στην ΕΕ ή θα προβεί σε δυναμική αντίδραση;…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.