Η δήθεν “παρενόχληση” τουρκικού πολεμικού πλοίου από την Πυραυλάκατο “Κρυσταλλίδης”

Μια από τις «μικρές φρεγάτες» του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου, η Πυραυλάκατος «Κρυσταλλίδης». Οπλισμένη σαν «αστακός» με Οκτώ Κ/Β EXOCETMM40 BLK2, 1Πυροβόλο76mm/62 SUPER RAPIDO, Δυο Πυροβόλα των 30mmOTOBREDA και Αντιβληματικό (CIWS) -A/AΣύστημα: GMLSRAM. Με 35 κόμβους ταχύτητα μπορεί σε λίγη ώρα να φτάσει οπουδήποτε απαιτηθεί στη νησιωτική Ελλάδα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Η «επακούμβιση» της Κανονιοφόρου “Νικηφόρος” και ο θρασύτατος εμβολισμός του Περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης «Γαύδος» ήταν δυο πολύ σοβαρά ναυτικά περιστατικά.

Γεγονότα που λίγο έλειψε ν’ ανεβάσουν το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο σε δυσθεώρητα ύψη. Γεγονότα που η ιδιαίτερα ψύχραιμη στάση της Ελλάδας καθόρισε την μετέπειτα πορεία.

Γιατί επανερχόμαστε στο Νικηφόρο και στο Γαύδος; Διότι χθες τα Τουρκικά μέσα εξέδωσαν ένα «δελτίο τύπου» το οποίο, σύμφωνα με το δικό τους ρεπορτάζ η Πυραυλάκατος Κρυσταλλίδης παρενόχλησε Τουρκικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στην άσκηση Θαλασσόλυκος κατά τον πλου του, σε διεθνή ύδατα όπως υποστηρίζουν.

Μάλιστα τα Μέσα Ενημέρωσης έλαβαν και το υποστηρικτικό οπτικό υλικό -προφανώς από το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας- για να δείξουν «τι τους έκανε ο κακός ο Έλληνας».

Πρώτον να ξεκαθαρίσουμε πως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει τέτοιο περιστατικό. Επιπλέον στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού κάνουν λόγο για «ένα στιγμιότυπο» λίγων δευτερολέπτων που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει προηγηθεί και που έχει κινηθεί το Τουρκικό πλοίο, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι έχει συμβεί.

Αν για παράδειγμα τα δυο πλοία είχαν έναν παράλληλο πλου διαρκείας με 25 κόμβους και το Τουρκικό έκανε «κράτει» τις μηχανές του για να ξεκινήσει το πλήρωμα να γράφει το επικείμενο βίντεο, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει.

Άλλα πάλι στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν την περισσή αναίδεια των Τούρκων κυρίως διότι το Τουρκικό επιτελείο ομιλεί για παρενόχληση- δια των ΜΜΕ- τη στιγμή που οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων είναι ήδη από την αρχή του 2019 κοντά στις 400. Μόλις ολοκληρωθεί ο Μάιος, τα στοιχεία αυτά που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, είναι βέβαιο πως θ’ αυξηθούν και μετά το τέλος της Τουρκικής άσκησης.

Το μόνο σίγουρο στο βίντεο αυτό, όποτε κι αν έχει απαθανατιστεί από μέλος της Τουρκικής Κορβέντας είναι πως είδε ή και διδάχτηκε το πώς είναι να κάνει κάποιος που έχει ναυτοσύνη υποδειγματικούς χειρισμούς σ’ ένα από τα ταχέα σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου.

Από «σύστημα ζώνη» σε «man to man»

Η Αθήνα έως τώρα έχει δείξει πως παρατηρεί και σχεδιάζει αναλόγως των γεγονότων. Όμως όταν έχεις να κάνεις με την Άγκυρα, τότε σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε για έναν «γνωστό» που θέλει να επιδεικνύει την υπεροπλία της.

  • Όμως οι Έλληνες της ναυτοσύνης, της μικρότερης δύναμης στον Στόλο, παρά τα νέα πλοία της Τουρκίας, στην θάλασσα που έχει τους δικούς της Νόμους και κανόνες ,σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύουν πως όποιος ξεπερνά την γραμμή των Ελληνικών Χωρικών υδάτων, θα πρέπει να είναι έτοιμος να μετρήσει το μέγεθος της πράξης του.
  • Το Πολεμικό Ναυτικό είναι γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί γι’ ακόμη μια φορά στο Αρχιπέλαγος ώστε όταν χρειάζεται να επεμβαίνει απέναντι από τα Τουρκικά πλοία. Επιπλέον ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση σε περιοχές που διαρκώς προσπαθεί να «γκριζάρει» η Άγκυρα με διάφορους τρόπους.

Από τα έως τώρα στοιχεία, σύμφωνα με πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, όσες φορές ξεπέρασαν οι γείτονές μας τα 6 Ναυτικά Μίλια- κατά τη διάρκεια της άσκησης τους- πήραν την δέουσα απάντηση, σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Και αν υπήρξαν στιγμές που δεν ήθελαν οι γείτονές μας να εγκαταλείψουν τα Ελληνικά νερά, υπάρχουν οι τρόποι ώστε να δουν την έξοδο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι καπεταναίοι που κυβερνούν τα πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου έχουν το ανάστημα που πρέπει και τους τρόπους μέσα από την σκληρή εκπαίδευση και τη ναυτική εμπειρία, να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.