Τι σημαίνει επιχειρησιακά για την Ελλάδα η παραχώρηση των UAV MQ-1 Predator

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Η πιθανολογούμενη παραχώρηση Αμερικανικών UAV ΜQ-1 Predator από τις Η.Π.Α αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης της δυνατότητας που μπορούν να παρέχουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance) σε Εθνικό διακλαδικό επίπεδο.

Την στιγμή μάλιστα που όπως λένε ανώτατες πηγές η χώρα μας αλλάζει σε πολλά επίπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, οι επερχόμενες εξελίξεις που θέλουν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τη Λάρισα και την 110 ΠΜ πιθανό επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα των Μη Επανδρωμένων, αποτελούν μόνο το ένα σημείο αναφοράς και ίσως η αρχή μιας αλλαγής των πραγμάτων.

Τα υφιστάμενα Ελληνικά στρατιωτικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, ουσιαστικά συνοψίζονται στο Γαλλικό «SPERWER» του Ελληνικού Στρατού και στο σύστημα «ΠΗΓΑΣΟΣ» της ΠΑ των οποίων οι κύριες δυνατότητες περιορίζονται στην αξιοσημείωτη αλλά όχι καταλυτικής σημασίας για το σύγχρονο πεδίο της μάχης δυνατότητα παροχής εικόνας κατά την ημέρα και τη νύχτα, της περιοχής επιχειρήσεων.

Μπορεί ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» να ήταν πρωτοπόρος, αλλά όπως σημειώνουν, ίσως και με πικρία, στελέχη της ΠΑ, είτε διαχρονικά οι ηγεσίες δεν πίστεψαν στο Ελληνικό μυαλό και γνώση, είτε η παρατεταμένη απαξίωση σε πολλούς τομείς, συμπαρέσυρε κι αυτό το ουσιαστικό εγχείρημα που τότε είχε ξεχωρίσει.

Αν θέλουμε να πρωτοστατήσουμε, σημειώνουν ανώτατες πηγές, στον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο της ΝΑ Μεσογείου προστατεύοντας τα Εθνικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα θα πρέπει αρχικά να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που έχει η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της δυνατότητας συλλογής, επεξεργασίας και έγκαιρης διανομής πληροφοριών. Όπως πολύ προφητικά ανέφερε ο πρώην SACEUR Ναύαρχος Stavridis «… information and intelligence are to the twenty-first century what fire and maneuver were to the twentieth…».

Η ανάπτυξη αυτής της δυνατότητας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του Ελληνικού πενταγώνου που ασχολούνται στενά με τις εξελίξεις στα Μη Επανδρωμένα, θα πρέπει στηριχθεί στις στρατηγικές κατευθύνσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, όπου μέσω ενός λεπτομερούς σχεδιασμού στρατηγικού και επιχειρησιακού επιπέδου αλλά και μιας προοδευτικής υλοποίησής του μέσω του επιχειρησιακού φορέα σε τακτικό επίπεδο, θα καταλήξει στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσων JISR προς όφελος της Εθνικής Στρατηγικής .

TALLIL AIR BASE, Iraq — An RQ-1 Predator from the 46th Expeditionary Reconnaissance Squadron here lands Jan. 20. The Predator is a remotely piloted vehicle that provides real-time surveillance imagery supporting Operation Iraqi Freedom. (U.S. Air Force Photo by Staff Sgt. Suzanne M. Jenkins)

 

Τι δείχνει το μέλλον και πως το βλέπουν εξειδικευμένοι Αξιωματικοί;

Γιατί όμως χρειαζόμαστε άραγε την ανάπτυξη μιας δυνατότητας JISR στην πατρίδα μας και τι τελικά θα μπορούσε αυτή να προσφέρει;

Η απάντηση μπορεί να ληφθεί εύκολα ανατρέχοντας στην πλούσια υπάρχουσα βιβλιογραφία και συγκεφαλαιώνεται στα παρακάτω, όπως καταδεικνύουν υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί:

– Διακλαδική προπαρασκευή πληροφοριών της περιοχής επιχειρήσεων

– Υποβοήθηση στη διαδικασία στοχοποίησης

– Καταστολή της εχθρικής αεράμυνας

– Προστασία δυνάμεων, εγκαταστάσεων και υποδομών

– Περισυλλογή προσωπικού

– Επιχειρήσεις αντι-τρομοκρατίας μέσω ανίχνευσης και καταστροφής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDs) αλλά και επιχειρήσεων κατά της πειρατείας (counter-piracy operations)

– Παροχή ενδείξεων και προειδοποίηση επί επικείμενης εχθρικής δραστηριότητας

Η πρωθύστερη αλλά και ανισομεγέθης ως προς την Ελλάδα ραγδαία ανάπτυξη UAVs από τη γείτονα Τουρκία, όπως το Bayraktar της εταιρείας Kale-Baykar και το Anka της Turkish Aerospace Industries, δίνουν καθημερινά «εξετάσεις» τόσο στο θέατρο επιχειρήσεων του πολέμου στη Συρία με «αιματηρά» πολλές φορές αποτελέσματα, όσο και στο Αιγαίο με πολλαπλές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεις πάνω Ελληνικά νησιά, μικρονήσους και βραχονησίδες.

Η όποια προμήθεια Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους λοιπόν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανεξάρτητα της κλάσης στην οποία θα ανήκουν σύμφωνα με την υφιστάμενη Νατοϊκή τυποποίηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενταχθεί σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό υποστήριξης ενός σύγχρονου διακλαδικού αποτελεσματικού και διασυνδεδεμένου με τη Νατοϊκή συμμαχία δόγματος ΙSR επιχειρήσεων.

One Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.