Δε σας ανήκει ΤΙΠΟΤΑ αφού ανακηρύξατε-αναγνωρίσατε το ψευδοκράτος…

Άτοπη χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ την έκφραση στήριξης ξένων Πρέσβεων στη «συνέχιση των μονομερών δραστηριοτήτων για τους υδρογονάνθρακες της ε/κ διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο. Συστήνουμε στους εν λόγω εκπροσώπους χωρών να μην υπερβαίνουν τα όριά τους».

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ», ο Χαμί Ακσόι απαντούσε σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με δηλώσεις Πρέσβεων στο συνέδριο αποδήμων την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο.

Ενώ στην Κύπρο δεν έχει εξευρεθεί ακόμα δίκαιη και μόνιμη λύση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίσει τις μονομερείς δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Στις εν λόγω δραστηριότητες η ε/κ πλευρά δεν υπολογίζει καθόλου τα πραγματικά δικαιώματα που έχουν στους φυσικούς πόρους οι Τ/κ που είναι από κοινού ιδιοκτήτες (συνέταιροι) του νησιού».

Αυτή η συμπεριφορά της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, που απέχει από το πνεύμα συμφωνίας δείχνει ότι «δεν μπόρεσε ακόμα να κατανοήσει την προοπτική μιας οικονομικής συνεργασίας στη βάση του win win που θα προκύψει στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο με μια πιθανή λύση για την οποία προσπαθούν σκληρά να βρεθεί η τ/κ πλευρά και η Τουρκία».

Από την αρχή, πρόσθεσε ο κ. Άκσοι, έγιναν οι απαραίτητες προειδοποιήσεις από τους «θεσμούς» του ψευδοκράτους και την Τουρκία σε αυτά τα ανεύθυνα – όπως τα χαρακτήρισε – βήματα της ε/κ πλευρά και είχε εκφρασθεί η δικαιολογημένη – κατά την έκφρασή του ανησυχία και αγανάκτηση.

«Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας, όπως δηλώνει επανειλημμένα θα συνεχίσει να στηρίξει την τ/κ πλευρά και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ». Παρέπεμψε τέλος σε σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή διάσκεψη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στις 24 Ιουλίου στα κατεχόμενα.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕHELLAS JOURNAL, https://www.defence-point.gr/

ΣΧΟΛΙΟ DP: Είναι μάταιο να περιμένει καείς από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο να πούνε τα αυτονόητα εξερχόμενοι από την αδιέξοδη οδό της πολιτικής ορθότητας, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης για το πρόβλημα.

Ο χαζοχαρούμενος (τηλεοπτικά, αποκακαλούμενος όμως και «ψυχάκιας» ακόμα και από φίλους του) Αναστασιάδης ή ο Τσίπρας και οι υπουργοί Εξωτερικών τους θα πουν στους Τούρκους ότι δεν τους ανήκει απολύτως τίποτα στη Νότια Κύπρο από τη στιγμή που ανακήρυξαν και αναγνώρισαν το ψευδοκράτος επί των ημερών του «χασάπη» Ραούφ Ντενκτάς;

Εφόσον κύριοι νταβατζήδες της ευρύτερης περιοχής Τούρκοι, έχετε αναγνωρίσει τα κατεχόμενα ως ξεχωριστό κράτος, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζετε και θαλάσσιες ζώνες στο «κράτος» αυτό. Άρα πηγαίνετε και κάντε με όποιον θέλετε – αν βρείτε σοβαρή εταιρία στον κόσμο να σας ακολουθήσει – γεωτρήσεις εκεί.

Δεν γίνεται όμως και κράτος να αναγνωρίζετε και αιτήματα επί των κοιτασμάτων του ελεύθερου νότου να έχετε. Πόσο δύσκολο είναι για την Ελλάδα και την Κύπρο να τα πουν αυτά και στας Ευρώπας και υπερατλαντικά, θέτοντας ως προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης την άρση της αναγνώρισης των κατεχομένων από την Τουρκία;

Διότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι όψιμο, καθώς στο παρελθόν φλέρταρε πραγματικά με την ιδέα προσάρτησης των κατεχομένων. Για ποιον λόγο δεν βάζει η ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) πλευρά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης διερευνητικά το ενδεχόμενο της αναγνώρισης δυο ξεχωριστών κρατών στο νησί; Με τις θαλάσσιες ζώνες τους «κανονικά και με τον νόμο»; Ακόμα και η απόρριψη από την πλευρά της Τουρκίας… θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι μάλλον αστείες. Το «φοβικό σύνδρομο» που τους κατατρύχει ακόμα και στον διπλωματικό τομέα, δεν επιτρέπει ούτε τη χρήση του επιχειρήματος – ρητορικά – για να προκληθεί αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Που να βρουν το θάρρος να πουν το αυτονόητο ζητώντας την άρση της αναγνώρισης για να ξεκινήσει συζήτηση για την επίλυση του προβλήματος; Δε χρειάζεται να αναπτύξουμε το ότι αυτά που διαπραγματεύεται ο Αναστασιάδης είναι για όποιον έχει σώας τας φρένας και διαθέτει αυτοεκτίμηση, λύσεις οι οποίες το αργότερο σε μερικές δεκαετίες θα έχουν παραδώσει το νησί στον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας.

Αν σήμερα που το διεθνές περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό από ποτέ διστάζουμε να πούμε και να «προπαγανδίσουμε» στους διπλωματικούς μας εταίρους – πάντα βάσει συμφέροντος, μην το ξεχνάμε… – κάποια αυτονόητα τους περνούμε το μήνυμα ότι μόνο υποχωρήσεις είμαστε έτοιμοι να κάνουμε.

Οι διεκδικήσεις απλά δεν υπάρχουν. «Κατενάτσιο», αμυντική στάση δηλαδή, συνοδευόμενη από ηττοπαθή στρατηγική και τακτική, προσπαθώντας όχι να κερδίσουμε, αλλά να χάσουμε όσα το δυνατόν λιγότερα

Όποιος νομίζει ότι κάνουμε λάθος ας το ξανασκεφθεί. Και δεν εννοούμε διάφορα «λεβεντόπαιδα» τροφίμους πρεσβειών, χορτάτα μέλη «κλικών και μηχανισμών»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.