Συγνώμη Αριστοτέλη

Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος_12 Ιουνίου 

Ξέρω ότι ακόμη και όσοι υποστηρίζετε τη λύση της «Βόρειας Μακεδονίας» ως αναγκαιότητα, νιώθετε (κατά βάθος και ίσως ανομολόγητα) ένα σφίξιμο που οι Σλάβοι γείτονές μας θα ονομάζονται και επισήμως πλέον Μακεδόνες (ή Βόρειοι Μακεδόνες) με τη δική μας αποδοχή και έγκριση.
Γνωρίζετε ότι «κάτι δεν πάει καλά» με την ιστορία και ότι το όνομα κυριότητας «Μακεδονία» δεν θα επιλέγατε ποτέ να το παραχωρήσετε, αν ήταν στο χέρι σας. Ξέρετε πού οφείλεται το «σφίξιμο»;

Επειδή κάπου σωστά ακούσατε ότι ο Φίλιππος και η Ολυμπιάδα γνωρίστηκαν στα Καβείρια μυστήρια, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Επειδή κάποιοι δάσκαλοι σωστά σας είπαν πως ο Αλέξανδρος είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη, τον μέγιστο Έλληνα φιλόσοφο της ανθρωπότητας, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Χαλκιδικής και έθεσε τις βάσεις της παγκόσμιας επιστήμης. Επειδή κάποτε μάθατε την μακραίωνη ελληνική ιστορία της Μακεδονίας, η οποία αποδεικνύεται μέσα από την τεράστια αρχαία ελληνική γραμματεία και τα πολιτισμικά και λαογραφικά χαρακτηριστικά των ελληνικών γενεών εδώ και χιλιετίες.

Όσους χάρτες και να μελετήσετε, όσες μεταβολές συνόρων και αν παραθέσετε, γνωρίζετε κατά βάθος ότι δεν είναι θέμα γεωγραφικό, αλλά θέμα εθνικό. Θέμα βαθύτατα πολιτισμικό και παιδευτικό. Θέμα της δικής μας ταυτότητας. Για το δικό μας καλό και το καλό των επόμενων γενεών, γνωρίζετε ότι θα έπρεπε να υπερασπιστούμε καλύτερα αυτό το όνομα. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, οι πολιτικοί που εξέλεξε ο κόσμος, είχαν ως μοναδική αρμοδιότητα να εξυπηρετούν το εγχώριο ιδιοτελές συμφέρον της κομματικής κάστας τους. Κανένα άλλο διαχειριστικό ή διαπραγματευτικό προσόν δεν κρίθηκε στις εκλογές ως απαραίτητο.

Αυτό που συνέβη σήμερα, είναι ένα μάθημα για τις επόμενες γενιές. Για το πώς το κοινωνικό σύνολο βλάπτεται όταν υπερέχει στον δημόσιο βίο η εξυπηρέτηση του ιδιοτελούς συμφέροντος εις βάρος του κοινού καλού. Ας ελπίσουμε, ότι τα δισέγγονά μας θα αποδειχτούν πιο ικανοί να υπερασπιστούν την ιστορία και τις πολιτισμικές καταβολές του τόπου τους. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουν να δώσουν πειστική και κατατοπιστική απάντηση στον Ιάπωνα τουρίστα, ο οποίος όταν επισκεφθεί τα Στάγειρα το 2100 θα ρωτήσει γεμάτος σύγχυση: «Ο Αριστοτέλης τελικά τι ήταν; Μακεδόνας ή Έλληνας;». Και ίσως τότε, περισσότεροι Έλληνες ανοίξουν να διαβάσουν τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη στο πρωτότυπο. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο που η μακεδονική γλώσσα του Αριστοτέλη θα τους φανεί οικεία. Γιατί; Επειδή είναι αρχαία ελληνικά.

Καληνύχτα….https://www.facebook.com/panagiotis.perros/posts/10216318604580216

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.