Ελλάδα και Κύπρος εξελίσσονται στα “δυνατά χαρτιά” των ΗΠΑ στο σκληρό πόκερ στη Μεσόγειο

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για τον δυτικό κόσμο έχει τεράστια σημασία. Αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους γεωστρατηγικούς κόμβους της Ευρασίας, μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Η θέση των δύο χωρών ολοένα και αναβαθμίζεται αφενός λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τη Δύση και αφετέρου εξαιτίας των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αμερική ήδη βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης σχεδίων για να αντικαταστήσει την Τουρκία στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν παραμείνει ισχυρός στην εξουσία. Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να χάνει τις εκλογές, άρα θα καταστεί μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στρατιωτικά, από την αντιμετώπιση της χώρας μας ως “στρατηγικό βάθος”, για την Τουρκία που ήταν η πρώτη ζώνη άμυνας έναντι της τότε Σοβιετικής Ένωσης στον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας των 1.700 χιλιομέτρων συνόρων που είχε, πλέον το σύνορο του δυτικού κόσμου μετακινείται στη γραμμή Έβρος, Αιγαίο και Κύπρος, εν αναμονή της τελικής κατεύθυνσης που θα λάβει, εάν λάβει οριστικά, η τουρκική γεωστρατηγική.

Από στρατιωτικής απόψεως και με γνώμονα τις αμυντικές ανάγκες, υπάρχει μια ομοιότητα με την περίπτωση της Σουηδίας (νήσος Γκότλαντ), καθώς η ύπαρξη νήσων στρατηγικής σημασίας περιορίζουν τη δυνατότητα ακώλυτης καθόδου της Ρωσίας στις ανοιχτές θάλασσες, επιβάλλοντας ένα άτυπο ναυτικό αποκλεισμό ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση ανάγκης.

Όμως η συμμαχία της Μόσχας με την Τουρκία, δίνει μεγάλες δυνατότητες στον Βλαντιμίρ Πούτιν και του ανοίγει διόδους, που δεν είχε μέχρι σήμερα. Στο στρατιωτικό πεδίο πάλι, η σημασία της Κρήτης ως staging area με την ύπαρξη της ναυτικής και αεροπορικής βάσης της Σούδας έχουν καταλυτική σημασία για την πρόσβαση των αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την “πύλη” της Μέσης Ανατολής. Στην επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Άσαντ, τον Απρίλιο, η Σούδα και η βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο αποτέλεσαν τα ορμητήρια των αμερικανικών και των βρετανικών αεροπλάνων.

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η νατοϊκή βάση του Ινσιρλίκ. Και οι Αμερικανοί δεν θα το ξεχάσουν…πηγη

One Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.