“Απομυθοποίηση” του F-35 από αμερικανική έκθεση! Τεράστια προβλήματα υποστήριξης

Το F-35 αποτελεί ένα από τα “αγαπημένα” θέματα συζήτησης παντού! Από ομάδες ειδικών,μέχρι στις συζητήσεις παρέας. Πόσο θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, πόσο μεγάλη απειλή είναι και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα τελείως νέο αεροσκάφος, που βρίσκεται ουσιαστικά ακόμη σε φάση ανάπτυξης και όπως αποκαλύπτεται κατά καιρούς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το τελευταίο έχει να κάνει με την υποστήριξή του στο έδαφος και αποκαλύπτεται από ένα δημοσίευμα aviationweek.com .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “αν ένα τμήμα του F-35s παρουσιάσει πρόβλημα, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και έξι μήνες για την επισκευή του”! Γιατί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση;

 Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πεντάγωνο οι επισκευές καθυστερούν τόσο πολύ γιατί τα αποθέματα ανταλλακτικών στις αποθήκες έχουν μείνει έξι χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα! Αυτό προκύπτει από έκθεση του Ελεγκτικού Γραφείου της Αμερικανικής κυβέρνησης (GAO). Το σχέδιο προέβλεπε πως οι αποθήκες θα ήταν πλήρεις μέχρι το 2016, αλλά αυτός ο στόχος ήδη μετατέθηκε για το 2022!

Ούτε η υπηρεσία του  προγράμματος F-35 (JPO) ούτε οι στρατιωτικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την καθυστέρηση, λέει η GAO. Οι  του προγράμματος  αποδίδουν το πρόβλημα στις υπηρεσίες που δεν παρέχουν επαρκή χρηματοδότηση για ανταλλακτικά και οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών από την άλλη  λένε ότι υπάρχει  επαρκής χρηματοδότηση.

Επιπλέον, το GAO διαπίστωσε ότι η έλλειψη ανταλλακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού του  F-35 οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ετοιμότητας. Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017, ο κύριος εργολάβος Lockheed Martin ανέφερε ότι τα F-35s δεν μπόρεσαν να πετάξουν επειδή ανέμεναν ανταλλακτικά.

Οι υπεύθυνοι  του προγράμματος και η Lockheed έχουν προτείνει τα απαραίτητα βήματα για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών, γράφει η GAO. Ωστόσο, η έλλειψη εξαρτημάτων αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια και ενδέχεται να επιδεινωθεί εάν οι JPO και η  Lockheed δεν συνεργαστούν.

Το  GAO ανέφερε  ότι τα προβλήματα επισκευής και έλλειψης ανταλλακτικών θα επιδεινωθεί  όταν το Πεντάγωνο  τριπλασιάσει το μέγεθος του στόλου μέχρι τα τέλη του 2021!

Το F-35 είναι ήδη το πιο δαπανηρό οπλικό σύστημα  του Πενταγώνου, με το  κόστος  του  να υπολογίζεται σε 1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια για 60 χρόνια, σύμφωνα με το GAO.

Ακυρώνουν όλα αυτά το F-35; Ασφαλώς όχι. Το πόσο καλό αεροπλάνο είναι θα φανεί στους αιθέρες. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι πως ίσως η απόλυτη επιχειρησιακή του αξιοποίηση “στη γειτονιά μας”,μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για εμάς,αρκεί να τον αξιοποιήσουμε για να “θωρακιστούμε”…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.