Το σχέδιο Ναυτικής Αεροπορίας και το F-15 “δεν έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο γράφαμε για το σχέδιο Ναυτικής Αεροπορίας(διάβασε παρακάτω) που είχαν στο μυαλό τους σε ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ.Μεσολάβησαν αρκετά από τότε. Ο εκσυγχρονισμός των F-16 φαίνεται ότι θα προχωρήσει,αργά ή γρήγορα. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας έστω και σε θεωρητικό επίπεδο για το F-35 έχει εκφραστεί δημοσίως. Όπως λένε οι πληροφορίες όμως το σχέδιο περί Ναυτικής Αεροπορίας δεν έχει μπει “στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”.

Το σενάριο επί χάρτου του τουλάχιστον προέβλεπε την ένατξη 25-30 αεροσκαφών F-15 στις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις, τα οποία μαζί με τα P-3 Orion -όταν θα εκσυγχρονιστούν- και τα ελικόπτερα Seahawk θα αποτελέσουν τη σχεδιαζόμενη Ναυτική Αεροπορία. Το μεγάλο θέμα και ερώτημα είναι που θα βρούμε τα F-15. Οι ΗΠΑ όσο ανεβαίνουν οι ρυθμοί παράδοσης των F-35 φέρονται διατεθειμένοι να αποδεσμεύουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη και φαίνεται ότι σ΄ αυτό ποντάρουν κάποιοι σε ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ.

Το βέβαιο είναι ότι η ιδέα του F-15 δεν έχει ποτέ εγκαταλειφθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ψάχνει ένα εναέριο μέσο με το οποίο θα μπορεί να επιχειρεί άνετα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και βέβαια να φθάνει με άνεση στην Κύπρο.


Άρθρο από Π. Καρβουνόπουλος-18/08/2016 

Αεροπορία Ναυτικού στην οποία “οραματίζεται” να ενταχθούν 30 αεροσκάφη F-15 σκέφτεται ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κι έχει ζητήσει από το ΓΕΕΘΑ να επεξεργαστεί το σχέδιο και να κάνει την εισήγησή του. Εισήγηση η οποία αναμένεται να είναι θετική, αφού υπέρ της επανασύστασης της Ναυτικής Αεροπορίας έχει ταχθεί και ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης.

Μετά από την οριστική απόφαση για επανεργοποίηση και αναβάθμιση των P-3 Orion και την αναμενόμενη αναβάθμιση των ελικοπτέρων Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού, έτσι κι αλλιώς δημιουργείται η Ναυτική Αεροπορία. Ήδη υπάρχουν σκέψεις και σχέδια ώστε αυτά τα ιπτάμενα μέσα να συγκεντρωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, από την Ελευσίνα που ήταν η βάση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και το Κοτρώνι όπου βρίσκεται η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι η προσθήκη και μαχητικών αεροσκαφών στην νέα Ναυτική Αεροπορία. Και μάλιστα αεροσκαφών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές πολύ έξω από τα όρια του Αιγαίου.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν έχει κρύψει τις σκέψεις του για να προμηθευτεί η Ελλάδα, μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-15 από τις ΗΠΑ. Τα μηνύματα από την Ουάσινγκτον κάθε άλλο παρά αρνητικά είναι. Από την Πολεμική Αεροπορία δήλωναν άγνοια για το θέμα, αλλά απ΄ ότι φαίνεται όχι επειδή δεν το γνώριζαν, αλλά επειδή η ιδέα για την ένταξη των F-15 στο ΠΝ κι όχι στην ΠΑ, δεν τους βρίσκει καθόλου σύμφωνους.

Όλα αυτά βέβαια είναι ακόμη σε επίπεδο θεωρίας και σχεδιασμού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Καμμένος είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της λύσης και αναμένει τα …νούμερα. Δηλαδή το κόστος που θα προκύψει για την νέα Ναυτική Αεροπορία με F-15 στην δύναμή της.

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα προκύψει συζήτηση για την αναγκαιότητα της εισαγωγής ενός ακόμη τύπου αεροσκάφους στις ΕΔ, το οποίο θα απαιτήσει νέες υποδομές υποστήριξης και βέβαια εκπαίδευση για τους χειριστές του. Η απάντηση που δίνουν οι υποστηρικτές της λύσης του F-15 είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί στην παρούσα φάση να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς αεροσκάφους πέμπτης γενιάς θα πρέπει να αποκτήσει ένα αεροπορικό “εργαλείο” που θα έχει ως κύρια και ίσως μοναδική αποστολή την εναέρια υποστήριξη της περιοχής που καλύπτει η ελληνική ΑΟΖ.

Αν τελικά το σχέδιο προχωρήσει, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 1930 που το ΠΝ θα αποκτήσει μια “ολοκληρωμένη” Ναυτική Αεροπορία.

Η Ναυτική Αεροπορική Υπηρεσία (ΝΑΥ) ή Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα (ΝΑΣ)  ήταν σε υπηρεσία από το 1912 ως το 1930. Το ΠΝ ήταν το πρώτο που απέκτησε αεροπορικές μονάδες τον Ιούνιο του 1912 και  κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας υπήρξε το πρώτο παγκοσμίως που χρησιμοποίησε αεροσκάφος για αναγνώριση και βομβαρδισμό του εχθρικού στόλου (1913)…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.