Νέος πονοκέφαλος για το ΓΕΣ με τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior

Ένα απρόοπτο πρόβλημα ανέκυψε στην παραχώρηση των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Via Diplomacy, τα παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα χωρίς αεροβοηθήματα και ασυρμάτους. Τα συστήματα αυτά έχουν αφαιρεθεί από τα εν λόγω ελικόπτερα από το Στρατό των ΗΠΑ για να αξιοποιηθούν προφανώς σε άλλα ελικόπτερα, αφού πολλά από αυτά είναι σύγχρονης τεχνολογίας.

Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκης

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τους Επιτελείς του ΓΕΣ, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το ζήτημα αυτό πριν από μερικές ημέρες. Τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior επρόκειτο να καλύψουν σημαντικές επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, ενώ το κόστος για την απόκτηση και την αξιοποίηση τους κυμαίνεται εντός των λογικών πλαισίων.

 Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν στον Ελληνικό Στρατό υλικά και εκπαίδευση για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης 1ου και 2ου κλιµακίου, τελικά νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Ελλάδα χωρίς τους ασυρμάτους AN/ARC-164 UHF, AN/ARC-201D SINCGARS και AN/ARC-186 VHF και χωρίς τα αεροβοηθήματα που εξοπλίζουν τα ελικόπτερα.

Πιο αναλυτικά το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει εκτός από τους παραπάνω ασυρμάτους τα ακόλουθα συστήματα:

 • >Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
 • >Σύστημα IFF, AN/APX-118
 • >Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
 • >Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
 • >Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
 • >Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
 • >Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
 • >Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
 • >Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
 • >Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
 • >Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών και φυσικά τον
 • >Σκοπευτικό σύστημα MMS τοποθετημένο επί ιστού το οποίο περιλαμβάνει μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σύστημα Laser αποστασιομέτρησης και σήμανσης στόχων επεξεργαστή συστήματος, σύστημα παροχής ισχύος, και προστατευτικό κάλυμμα.

Αν και δεν είναι γνωστό ποια από τα παραπάνω συστήματα έχουν αφαιρεθεί από τον Στρατό των ΗΠΑ, η απουσία ορισμένων από αυτά από τα OH-58D Kiowa Warrior που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα δημιουργεί ένα νέο πονοκέφαλο στο ΓΕΣ, το οποίο θα πρέπει εκτός από την χρηματοδότηση της μεταφοράς, της υποστήριξης και της συντήρησης των ελικοπτέρων αυτών, να βρει τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των 70 OH-58D Kiowa Warrior με τα υποσυστήματα που έχουν αφαιρεθεί.

Αν και εκ πρώτης όψεως η παραπάνω εξέλιξη φαίνεται αρνητική, η κίνηση των Αμερικανών να αφαιρέσουν ορισμένα από τα παραπάνω υποσυστήματα από τα προς παραχώρηση ελικόπτερα θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα σημαντικό διαχρονικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.