Έπεσαν υπογραφές για τους S-400, είπε ο Ερντογάν, αλλά…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, ότι υπεγράφη συμφωνία προμήθειας του ρωσικού συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας τύπου S-400, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να αρνείται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την είδηση μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Haber 7». Βέβαια, τα λόγια του Ερντογάν, εάν η μετάφραση είναι ακριβής, αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. «…ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στην χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού», φέρεται να είπε.

Το ερώτημα είναι, για ποιον λόγο να μην τα δει εφόσον λέει ότι υπέγραψε! Η δεύτερη αμφιβολία εγείρεται από το ότι είπε «θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού». Αυτό δεν υποτίθεται ότι συζητούσαν και διαπραγματεύονταν μετά την καταρχήν συμφωνία;

Επίσης, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί σε βάρος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν μπορούσε η Τουρκία να βρει αυτό που ήθελε εκεί οπότε το αναζήτησε αλλού. Άρα, να συμπεράνουμε ότι η τεχνογνωσία που θα λάβει η Τουρκία από τους S-400 θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτή που θα έπαιρνε από το σύστημα Patriot.


Κι αν η διαφωνία ήταν οι «πηγαίοι κώδικες» (source codes) του συστήματος που θα αγόραζαν οι Τούρκοι, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι οι Ρώσοι έδωσαν ακριβώς αυτό. Σα να μας τα λέει κάπως περίεργα πάλι ο πολυχρονεμένος! Θα δείξει σύντομα, όπως αι το αν θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Φυσικά, ο Ερντογάν επανέλαβε την ίδια γελοιότητα στη επιχειρηματολογία του, ότι το ΝΑΤΟ δεν αντιδρά που η Ελλάδα χρησιμοποιεί τους ρωσικούς S-300. Ξεχνά ασφαλώς, ότι επί της ουσίας η Ελλάδα έκανε… εξυπηρέτηση στην Τουρκία, αφού τα συστήματα αγοράστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και η παραλαβή τους από την Ελλάδα με τη μεταφορά τους στην Κρήτη εκτόνωσαν την κρίση που η Τουρκία είχε προκαλέσει στην Κύπρο. Το ίδιο είναι;

Εξάλλου, το σύστημα προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επέλυσε, καθώς το ζήτημα της διασύνδεσης με την υπόλοιπη ελληνική αεράμυνα ταλαιπώρησε επί μακρόν τις αρμόδιες αρχές, όπως ασφαλώς προειδοποιήθηκε η Τουρκία από το ΝΑΤΟ και την ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική του Πενταγώνου για το ίδιο θέμα.

Παρεμπιπτόντως, θα νομιμοποιούνταν η Ατλαντική Συμμαχία να προκαλέσει τον ίδιο χαμό που προκάλεσε η Τουρκία όταν οι Κύπριοι επιχείρησαν να μεταφέρουν στην Κύπρο τους ρωσικούς S-300; Αποτελεί το σύστημα απειλή για την ασφάλεια των κρατών-μελών;…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.