Άρχισε να σφίγγει την «τανάλια» η Μέρκελ στον Ερντογάν…

Στη σωστή κατεύθυνση αλλά πάλι με διστακτικότητα και σύνεση, αναπτύσσεται η νέα πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, με αιχμή τον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με τη Bild, η πρώτη απόφαση είναι η αναστολή υλοποίησης εξοπλιστικών συμβολαίων κάθε επιπέδου και η αδυναμία γερμανικών εταιριών να συνεργαστούν με τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, μπορούν να πλήξουν τα φιλόδοξα τουρκικά προγράμματα. Τυπικό παράδειγμα οι κινητήρες MTU…

Στο στόχαστρο της γερμανικής κυβέρνησης, εμμέσως, έχει μπει και ο τομέας της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς όταν η Γερμανία δηλώσει ότι αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες της από την αυθαιρεσία των αρχών, τότε προφανώς αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στον μέσο Γερμανό που δεν θέλει προβλήματα, ενώ η δημοσιοποίηση αυτής της θέσης, έχει σαφέστατες επιπτώσεις και στην παγκόσμια αγορά.

Οι Γερμανοί επιλέγουν τη στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας», το οποίο πρακτικά σημαίνει, ότι όσο δε συμμορφώνεται και δεν αναζητεί διέξοδο ο Ερντογάν από την κρίση, τόσο θα ενισχύουν τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του Ερντογάν όμως και η αρρωστημένη πεποίθηση της υπεροχής του «τουρκικού έθνους» που κάτι θυμίζει τους Γερμανούς και τους ανατριχιάζει, δεν υπόσχεται ταχεία αποκλιμάκωση.

Την εικόνα των πιέσεων ουσίας απέναντι στην Τουρκία συμπλήρωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της Τουρκίας στον δυτικό κόσμο – όχι ότι δεν το ήξεραν, άλλο είναι όμως να μετατρέπεται σε πολιτική ρητορική – παρομοιάζοντάς την με την πρώην Ανατολική Γερμανία, επί «Ανατολικού μπλοκ».

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική πίεσης στον τουριστικό τομέα, ο ευγενής αυτός και χαμογελαστός κύριος θύμισε ότι η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αδυνατούσε να βοηθήσει τους πολίτες της, εάν περνούσαν για οποιονδήποτε λόγο τα σύνορα και έμπλεκαν σε κάποια περιπέτεια στην «κομουνιστική δικτατορία».

Το μήνυμα είναι σαφέστατο. Αλλάζει μόνο το «κομουνιστική» με τα «ισλαμιστική»…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.