Και τώρα η Τουρκία στρέφεται στον αδύναμο «κρίκο»: Την Ελλάδα – Τι επιδιώκει με τις NAVTEX στο Καστελόριζο

Η Τουρκία βλέπει πως το παιχνίδι στην Κύπρο το έχει επί της ουσίας χαμένο καθώς πλην Βρετανίας (που κακά τα ψέμματα δεν είναι η δύναμη του παρελθόντος) άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία (αλλά και η Ρωσία) στηρίζουν έμπρακτα (για τα δικά του συμφέροντα ο καθένας) τον κυπριακό Ελληνισμό και δεν επιτρέπουν στην Άγκυρα να κάνει παιχνίδια στο πεδίο γεωτρήσεων της TOTAL στο τεμάχιο 11 και έτσι στρέφεται ξανά στον γνωστό και πραγματικό αδύναμο «κρίκο» στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει κάνει διακήρυξη της ΑΟΖ παρά τις παροτρύνσεις Αιγύπτου και Ισραήλ υπό τον φόβο της διένεξης με την Τουρκία στο θέμα του Καστελόριζου.

Οι τουρκικές αρχές, προχθές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επί της ουσίας απαιτείται γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Φυσικά οι Τούρκοι δεν το έκαναν αυτό καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές

Που σημαίνει ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ όπως αυτή ορίζεται με βάση το Καστελόριζο στο οποίο δεν αναγνωρίζει ότι έχει υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια στιγμή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας).

Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπου μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία; Πολύ απλά επιχειρεί να επεκτείνει με το «δίκαιο των όπλων» την δική της ΑΟΖ ώστε να μην συνατιούνται η ελληνική με την κυπριακή και να βάλει «χέρι» στα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της «Λεκάνης του Ηροδότου»

Γιατί εκεί βρίσκεται το «ζουμί».

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αμφισβητεί τα τεμάχια 4,5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Όμως και το 6 το έχει αναλάβει η γαλλική TOTAL.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει η TOTAL ΔΕΝ είναι κάποια… εταιριούλα αλλά αποτελεί εθνικό αντιπρόσωπο δηλαφή είναι η ίδια η Γαλλία. Το ίδιο ισχύει και για την αμερικανική EXXON MOBIL.

Eίναι μια ιδανική συγκυρία τώρα που όλοι έχουν στραφεί κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν (την ίδια την Τουρκία την αγαπούν) για την Ελλάδα να ανακηρύξει επιτέλους μονομερώς την ΑΟΖ της…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.