Τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;

pasxa-kai-ypokrisia-toy-neoellhna

Δεξιοί, αριστεροί και εξωγήινοι συμφωνούν στο τι πρέπει να κάνουμε για να μην προσελκύσουμε επενδύσεις. Να γιατί απέτυχε ο Πρωθυπουργός, στην πρόβλεψη που έκανε πέρυσι από το Νταβός

Στις αρχές του χρόνου που τελειώνει, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Νταβός στα πλαίσια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. Εκεί, μιλώντας στην τηλεόραση του bloomberg, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα καταλήγοντας ότι το 2016 η χώρα θα καταπλήξει τις αγορές.

Οι επενδυτές δεν συγκινήθηκαν παρά τις παραινέσεις του Πρωθυπουργού και ακόμη δεν δείχνουν να συγκινούνται, παρά τα βελτιωμένα στατιστικά που παρουσίασε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το 2015, οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 262 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος διαψεύσθηκαν βεβαίως, καθώς μιλούσε για άνοδο των επενδύσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τα ναυπηγεία, την ενέργεια και τον τουρισμό, σαν αποτέλεσμα της αλματώδους προόδου που είχε εμφανίσει το 2014 η χώρα, όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Παρά τη χαμένη διετία, και τώρα υπάρχουν σημάδια προόδου στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά η αισιοδοξία παραμένει έγκλειστη στο μέγαρο Μαξίμου και δεν βρίσκει σύμφωνους τους επενδυτές. Στην καλύτερη περίπτωση, το 2016 θα κλείσει στα επίπεδα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του 2014 και αφού συνυπολογίσει κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος τους προήλθε φέτος από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι επενδυτές λοιπόν συνεχίζουν να είναι δύσπιστοι και αυτό θα είναι το σοβαρότερο στοίχημα που θα αναλάβει είτε η παρούσα κυβέρνηση αν συνεχίσει είτε η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση προκύψει από κάλπες ή την παρούσα βουλή.

Είναι προφανές ότι η συντηρούμενη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της χώρας, αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων. Περισσότερο και από τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη ακόμη και τη διαπλοκή. Υπ’ αυτή την έννοια, η Κυβέρνηση επαναφέροντας τα σενάρια για ρήξη με τους δανειστές και ύπαρξης σκοτεινού σχεδίου Σόιμπλε για την Ελλάδα, πυροβολεί το πόδι της.

Ιδίως καθώς αυτή η κόντρα εξειδικεύεται σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ενώ ταυτόχρονα, την τελευταία δεκαετία αποτελούν και τον βασικό ξένο επενδυτή στη χώρα. Γερμανοί κεφαλαιοκράτες, επένδυσαν από το 2005 και μετά, σχεδόν όσα επένδυσαν όλοι οι υπόλοιποι μαζί. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι βασικοί ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα είναι μέλη της ευρωζώνης. Οι εταίροι μας δηλαδή.

Ξένες άμεσες επενδύσεις 2005-20015-Πηγή ΤτΕ 2016

Η υψηλή φορολογία από την άλλη πλευρά, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο άπαντες κατανοούν αλλά κανείς δεν έχει μαγικές λύσεις. Πριν ακόμη αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου, ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε ήδη δείξει τις προθέσεις του. Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του για τη φορολογία τον Μάρτιο του 2013 ο κος Τσίπρας είχε αναφέρει ως βασική αιτία της κρίσης την “σταθερή και διαχρονική μεροληψία τη φορολογικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ισχυρών”.Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Η αγορά στενάζει από τους πολλούς και ευφάνταστους φόρους, Την ώρα που ο “ανταγωνισμός” κινείται προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης. Οι γειτονικές μας χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. έχουν συντελεστές πέριξ του 10%. Το αντιστάθμισμα της προνομιακής γεωγραφίας της χώρας, στέκει ως επιχείρημα αλλά μόνο έως έναν βαθμό και σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δεν ισχύει παντού. Η πρόσφατη “καραμέλα” ότι οι επενδυτές δεν νοιάζονται για το ύψος των φόρων αλλά για ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, επίσης ισχύει μέχρι έναν βαθμό και σίγουρα όχι για φόρους που αφορούν το ήμιση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, τους απαράδεκτους και δαιδαλώδεις νόμους αλλά και τη γραφειοκρατία, αποτελούν επίσης ένα αναγνωρισμένο απ’ όλους πρόβλημα, που ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται. Δεν είναι και εύκολο εδώ που τα λέμε, ιδίως από κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των κομματικών στρατών τους. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν οι ξένοι και στις οποίες ανθίσταται σθεναρά η ελληνική κοινωνία πιέζοντας τις κυβερνήσεις και προφανώς την δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς.

Το πρόβλημα λοιπόν μοιάζει άλυτο. Η σημερινή Κυβέρνηση θέλει διακαώς να προσελκύσει επενδύσεις αλλά ότι απαιτείται για να συμβεί αυτό είναι αντίθετο στην ρητορική της και εν πολλοίς στην εκπεφρασμένη ιδεολογία της. Το δυστυχέστερο όλων είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού που ανήκει και σε άλλα κόμματα, έχει παραπλήσιες αν όχι ταυτόσημες απόψεις. Ανεξαρτήτως αν δηλώνουν δεξιοί, κεντρώοι ή εξωγήινοι.

Ακόμη χειρότερα, όλοι αυτοί, δεν εκφράζουν προσωπικές τους ιδεοληψίες αλλά σημαντικό μέρος της κοινωνίας που αρνείται να κατανοήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες των αρτηριοσκληρωτικών επιλογών του. Όσο συνεχίζουμε τοιουτοτρόπως, απλώς θα μετράμε τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών μας και κυρίως θα αναλύουμε το γιατί δεν έρχονται επενδυτές στον όμορφο τόπο μας. Σαν σκηνή από την ημέρα της μαρμότας δηλαδή…πηγη

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).

One Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.