«Τουρκικό έδαφος τα Ίμια» – Ξεπέρασε τα όρια ο Τσαβούσογλου

erdogan-turk-flag-devil-horns

– Απάντηση – πρόκληση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ερώτηση Βουλευτή
– Τα “Καρντακ”, όπως λένε οι Τούρκοι τα Ίμια, είναι τουρκικό έδαφος, είπε στην τουρκική Βουλή
– “Χτυπάει” σε ευαίσθητη χορδή της Ελλάδας η Τουρκία, επαναφέροντας εμμέσως τις γκρίζες ζώνες
– Ανοιχτή πρόκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών που ξεπέρασε κάθε όριο

Πλήρη επαναφορά των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επιχειρεί ανοιχτά πλέον η Τουρκία και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη.

Ο ίδιος ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τουρκικό έδαφος στα Ίμια.
Οι βραχονησίδες που έφεραν Ελλάδα και Τουρκία σε όρια θερμού επεισοδίου, αν όχι πολέμου, και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο Ελλήνων χειριστών που έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερό τους έπεσε κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναγνώρισης στη μια από τις δύο βραχονησίδες, επανέρχονται στο επίκεντρο με θέμα που άνοιξε, όχι τυχαία ίσως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Είπε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ:

«Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της για τις βραχονησίδες. Το Καρντάκ (Ίμια) είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάμε δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας τόσο στο νομικό όσο και στο de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.»

“Δεν αποδεχόμαστε την υπάρχουσα κατάσταση” είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανοίγοντας ξανά διάπλατα το θέμα του καθεστώτος των βραχονησίδων. Η Τουρκία αμφισβητεί ότι μαζί με τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν και οι ακατοίκητες νησίδες και τις διεκδικεί ανοιχτά από την ελληνική πλευρά.

Είναι μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν, τόσο για τη συνθήκη της Λωζάνης και την Κύπρο, αλλά και για το καθεστώς των νησιών, ένα θέμα για το οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Στην γραπτή απάντηση του Τσαβούσογλου, τονίζεται επίσης ότι «Βασικά διεθνή έγγραφα που σχετίζονται με τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην συνθήκη της Λωζάννης (1923) και στην συνθήκη ειρήνης του Παρισίου (1947). Οι συμφωνίες αυτές για τα νησιά του Αιγαίου περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την κυριαρχία και την αποστρατικοποίηση τους. Συμπεριλαμβανομένου του θέματος αυτού στη χώρα μας, όλα τα θέματα του Αιγαίου και οι απόψεις που σχετίζονται με τη λύση τους, έγιναν δημόσια γνωστά». Είπε ακόμα ότι επί Ετσεβίτ έγιναν διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το 2002 και τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την υπάρχουσα κατάσταση.

Απ’ την πλευρά Ελλάδας το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ανάλογες δηλώσεις δεν βοηθούν στο κλίμα καλής γειτονίας υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς των νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.