Όλοι στην περιοχή έχουν φυσικό αέριο… εκτός από εμάς

assets_large_t_420_1006844

Η Eni, η μεγαλύτερη ιταλική επιχείρηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πούλησε το 10% του μεριδίου της στο Ζορ στη BP, έναντι 375 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το κοίτασμα Ζορ είναι το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πέρυσι στα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου.

Η συγκεκριμένη πώληση αποτελούσε μια από τις προτεραιότητες του Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνοντος συμβούλου της Eni, ο οποίος επιζητά τη ρευστοποίηση των σημαντικών ανακαλύψεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Εξ ου και η Eni διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο και την πώληση ενός μεριδίου σε ένα μεγάλο κοίτασμα στη Μοζαμβίκη. Η συμφωνία για το Ζορ παρέχει επίσης τη δυνατότητα αποζημίωσης 150 εκατ. δολαρίων για παλαιότερα έξοδα.

Από μέρους της BP, ο Μπομπ Ντάντλει, διευθύνων σύμβουλός της επιχείρησης, δήλωσε ότι το Ζορ θα «συμπληρώσει» τις υπάρχουσες δραστηριότητές της.

«Έχουμε ήδη μια ισχυρή συνεργασία με την Eni στην Αίγυπτο και προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία ώστε να περάσουν αυτοί οι σημαντικοί πόροι στην αιγυπτιακή αγορά», όπως είπε. Η BP διατηρεί επίσης δικαίωμα απόκτησης ενός επιπλέον 5% του Ζορ.

ΠΗΓΗ: http://energypress.gr/


ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα… Και η BP στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τα άλλα – το λέμε για ορισμένους «λεβέντες» εδώ στην Ελλάδα που κάποτε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους – είτε δεν συμφέρει η άντληση του πετρελαίου από τη θάλασσα, είτε δεν υπάρχει. Πώς είναι όμως δυνατό μόνο το χωράφι του γείτονα να είναι εύφορο; Πόσο λογικό είναι να μην είναι και το δικό μας;

Για ποιον λόγο καθυστέρησαν εγκληματικά επί δεκαετίες; Να θεωρήσουμε ότι η καθηγητής Φώσκολος που πρόσφατα μας τίμησε με δυο άρθρα του τα οποία τίμησαν δεόντως οι αναγνώστες μας, έχει κάποιο δίκιο όταν υπαινίσσεται ότι κάποιοι (μεγάλη έκπληξη το όνομα για πραγματικά γνήσιους αλλά κοντόφθαλμους και ενίοτε ιδεοληπτικούς πατριώτες) εξαγόρασαν… ό,τι και όσους χρειαζόταν για να μην κινητοποιηθεί η Ελλάδα;

Αν αυτό ισχύει, μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο ορισμός, η τουλάχιστον ένα case study στο «εσχάτη προδοσία»; Μήπως ο επιρρεπής εξάλλου ελληνικός λαός είχε τους «διαφθορείς» του οι οποίοι βέβαια δεν μπορούν να κατηγορηθούν για το ότι εξυπηρέτησαν το εθνικό τους συμφέρον, σε αντίθεση με άλλους που αποδείχθηκαν ιδιοτελείς; Παρά το ότι όλοι είχαμε ξεφύγει και αν μας έδιναν στα χέρια… πετρέλαια και αέρια θα πιστεύαμε ότι γίναμε σεϊχάτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.